Followers

Wednesday, October 10, 2012

Perkongsian yang Penting

 Assalamualaikum

97% muslim yang saya jumpa bila disebut:
"Wei, Ina kirim salam."

Akan dijawab.
"iya ke?WA'ALAIKUMUS SALAM."

Ok...Nmpk mcm tak da masalah kan? Tertanya2 kan apa masalahnya kan? Ya. Memang ada masalah... =.=''


Sebenarnya, jelas di dalam hadis Nabi SAW, nabi mengajarkan apabila salam itu disampaikan melalui posmen (org tengah) maka jawapan yg diberi kepada kiriman salam tu bukannya, 'waalaikumussalam'
tapi.....
'wa'alaika wa'alaihissalam'

Sebab apa?
Nur suruh Manal kirim salam kat Ina.
Ina jwb " wa'alaikumussalam "

Sdgkan:-
Wa'alaikumussalam = selamat sejahtera ke atas KAMU
jadi salam Nur kpd Ina tak terjawab kan? sbb Ina doakan salam tu kepada MANAL .
SEDANGKAN MANAL TU ORANG TENGAH..

Manakala:-
Wa'alaika wa'alaihissalam = dan juga kepada KAMU dan juga kepada DIA selamat sejahtera.
Maka salamnya terjawab.... ^_^
Indahnya Islam...

Note: hukum memberi salam itu sunat,tapi menjawab itu wajib..jadi kalau salah jwab,bermakna MASIH BELUM JAWAB :)
Betulkan yg biasa,biasakan yg betul. ✗ salah kan kita share ilmu yg mcm ni?
 
Sumber

5 comments:

Lelaki Ini said...

ok!
aku baru aja tau....
huhu...

thanks 4 sharing!

ieda said...

ya allah betul tuu dikk
soo selama nie kita x tahu ..
dah tahu kena jadikan amalan dan kena hafal tuu sbb dah terbiasa dengan jawab macam tuu huhuh

hafiz hafizol said...

tenx 4 sharing bro , baru tahu

ZWAN SABRI said...

sebelum ni penah terbaca bahawa hukum jawab salam melalui orang tengah tu x wajib.. wallahuallam..

iKhRam said...

dulu tak tau..
sekarang dah tau..

so kene buat

terima kasih.. hehehe