Followers

Monday, September 3, 2012

Bila Hidayah Menyapa

Assalamualaikum

Suka untuk kongsikan Video ini


Hayatinya...

5 comments:

eddy syrol said...

(~_~)

ieda said...

semoga kita terus diberikan hidayah juga dikk .. skrg masih x cukup hhuhuhu

Ash Give said...

"segala yang kurang elok mmng interesting.." mmng betul la..

mari sama sama berusaha memperbaiki diri..

zizidiazora said...

Semuanya bermula dari niat, niat untuk Hijrah. Niat adalah teras segala amalan. Amalan baik mesti disertakan niat yang baik. Amalan yang buruk atau amalan yang baik tetapi dijalankan tidak mengikut aturan syara', tidak membawa apa-apa faedah walaupun dilakukan dengan niat yang baik. Demikian juga amalan baik jika diniatkan bukan kerana Allah, seumpama kerana riya', menunjuk-nunjuk atau kerana suatu tujuan duniawi, maka ia tidak memberikan apa-apa faedah.

Ulama ada berkata: Boleh jadi suatu amalan kecil menjadi besar kerana niat dan suatu amalan yang besar menjadi kecil kerana niat. Sesuatu amalan dibalas berdasarkan niat pelakunya.

Hijrah adalah suatu peristiwa besar dalam lslam di mana umat lslam diperintahkan berhijrah. Sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan RasulNya, dia akan dikurniakan pahala besar, sebaliknya jika kerana dunia atau perempuan, maka dia hanya mendapat apa yang diniatkannya. Walaupun hijrah sudah tiada lagi, namun hijrah dengan makna meninggalkan maksiat kepada melakukan taat, ia juga dianggap hijrah yang akan dikurniakan pahala.

Waallahualam...

Edy Fee said...

hye lama tak BW...
ape khabar blogger...
----->
forum yer.hehehe tak dpt tengok line mktb