Followers

Saturday, March 23, 2013

BP Up and Down

Warded

20 Mac 2013

Kena pegi Review Dokter untuk cek Blood Pressure
Sebab minggu lepas on 12 mac agak tinggi.
And the doctor said takut darah tinggi.
So pergilah KKM
Before memang kepala ada denyut-denyut and tak selesa.
rasa loya tekak
But im sure its not because im pregnant (Joke)
Gagahkan diri la pergi drive sendiri
Cuaca agak panas
Menambahkan pening kepala.
Sampai je terus daftar masuk nak jumpa Docter Evelyn.
So masuk la Bilik no 11
Dia cek BP
Dan kali ni memang Nightmare jadi kenyataan
Problem with my BP
Atas ok, tapi bawah masih high
So dokter tanya, strees tak?
I Said No
Dia kata maybe sebab penat, mata silau and faktor-faktor lain
Dia cakap banyak sangat and nak bagi buat test lain kat unit lain
Even tak faham sangat, i just anguk tanda faham
So dia tulis-tulis kat kertas
Dan bagi kertas tu, suruh pergi bilik lain cek
Masa bangun, rasa pening kejap
Dan tiba-tiba rasa macam tertidur
Jatuh kat lantai
But i still can hear doctor tu panggil my name 
And tolak bahu nak bagi sedar
But masa tu rasa macam tidur
Bila kakitangan KKM angkat i still boleh rasa
And letak atas kerusi roda
Lepas tu bawak ke Emergency Room KKM
And bagi saya baring
Dan around 3.05pm
(Nampak jam kat dinding)
Nurse and Doctor buat ECG
Cek BP And its was High
Sempat cakap pada Nurse
"Saya Nak Balik"
And i can see the guy staff KKM masukkan Jarum Iv Drip
And ambil darah
So that time sampai la jam 5 i think
Doctor cek BP, oxygen dalam darah and Ecg again and again
And something happen yang memburukkan lagi keadaan
My body non stop Mengigil
So doctor said mungkin Sawan
(Masa tu kena tanya pun dah tak larat nak answer)
Rasa lemah and really feel wan to sleep
But lucky my friend punya mak kenal me
Dia nampak i kena hantar pergi emergency
And diala yang bz call anak dia suruh datang
Anak dia minta no phone my mom
But that time memang tak nak bagi
I Said no need
But doctor dah paksa-paksa
So i give him my mom punya Phone no
Coz that time memang doctor cakap kena hantar pergi Hospital


When my mom sampai, i can see she cry
And that time dia ada cakap
"Mak ampunkan semua dosa anak mak"
And she kiss me

So i pun masuk ambulan
Mak ikut skali dalam tu
Dan dengan lajunya ambulan tu gerak pergi Hospital
Siren pun bunyi
Masa tu pening dan bertambah pening because
Laju sangat ambulan tu

Nasib baik la my body kena ikat kat stretcher
And staff lelaki kkm pasang alat untuk cek BP
Masa tu rasa panas
Tapi the guy pakaikan selimut plak

Sampai je Hospital
Kena suruh bangun and duduk kat wheelchair
Masuk Yellow zone kat emergency
So bagi baring
Masa tu banyak sangat nurse pelatih
Dan rasanya macam jadi bahan kajian je my body
Cucuk sana sini pasang wire
And masa tu badan stil mengigil
Dont know sebab sejuk or what
Tapi non stop
So doktor cakap sawan kecil
And doctor Ruzaimi
(I know the name sebab name tag, can see it)
Dia ambil satu lidi tajam
Dan cucuk badan dari atas bahu sampai kaki
Dan tanya rasa sakit tak?

Dan dia suruh Nurse lelaki bukak my baju
Bagi baju hospital
Dan nurse lelaki tu suruh lagu bukak seluar lepas dia pakaikan kain like sarung hijau
So bukalah juga
Masa tu dah tak malu dah
Dia masukkan dalam plastik my baju and seluar
And ask, mana wallet dengan handphone
I said with my mom

So Doctor Ruzaimi tu cucuk lagi badan macam before
Tapi sebelah kiri je rasa sakit banyak
Kanan tak berapa nak rasa
Sekali lagi, doctor buat i cuak
Kali ni cakap stroke pulak
So dalam jam 6 sampai 8, non stop la cucuk badan guna lidi
Sakit tapi canot do anything
Like terpaksa terima sahaja
Masa tu juga nurse lelaki tadi amek darah kat lengan
Tapi tak sakit
He do a good job
 
Dalam jam  8 lebih ketua doctor (i think) datang
Dia kata kena buat Ct Scan Brain
Sebab takut stroke
So bawak la naik ambulan again ke satu Hospital swasta yang khas buat Ct Scan tu
Kali ni lagi teruk
Ambulan tu punyalah laju
Dan sempat jugalah badan ni terhoyong hayang atas bawah tepi atas stretcher
Dan kali ni my mom tak dibenarkan ikut

Sampai je Medical centre tu
Terus kena bawak masuk menuju ke Bilik scan
Tapi baring atas stretcher
And itulah kali pertama scan otak
Dalam mesin scan tu memang kepala denyut-denyut

Lepas selesai dalam jam 9 lebih rasanya
Kena naik ambulan lagi 
 Pergi balik emergency room
Kena cucuk lagi sana sini


And masa tu around 10pm i think my iv drip tu ada darah
Banyak sangat, and buble
Nurse platih kata nak buang darah tu and buble supaya tak sakit
Tapi hakikatnya dia buat sakit
Bukak dan pasang balik
 Sampai terjerit perlahan
Like arghhhh
Dia panic, tanya eh sakit ke?
I diam je

So dia bagi i rehat
Dalam jam 11 lebih rasanya rasa tak tahan sebab nak buang air kecil
Iv Drip tu buat rasa sangat nak buang air
So cakap kat nurse nak pergi toilet
Naik wheelchair
Lepas tu baring lagi kat emergency
Masuk air dah 2 botol
Dalam jam 12am macam tu pindah wad transit
And 1 nurse pelatih jaga
Dia tukar lagi botol air garam tu
Dan suruh tidur

1.30am
Baru dapat masuk wad
 Sebenarnya if my condition ok. malam tu boleh balik
So no need masuk wad, but lemah
So terpaksala masuk wad

21 Mac 2013

I dont care ready with my Face
Jambang, jangut misai tumbuh
Masuk wad
Ada satu uncle kat situ
Nurse cek bp and suruh tidur
Belum sempat tidur, dah datang doctor india perempuan
Tanya itu ini soal siasat
Sampai tanya ada pergi masuk hutan tak? Sebab takut Malaria or Denggi
I was??? HUH
Jam 2 lebih tanya soalan yang memang takleh blah
Jawab ala kadar
Dan dia suruh cek suhu
Again... My Suhu Tinggi skit 37 something
Nurse kata Low Fever
And dia bagi Paracitamol 2 biji
So ingat dah boleh tidur
Tapi setiap 1 jam akan buat BP check
So i canot sleep

BP Up and Down

Sampaila pagi tidur ayam je
Pagi tu dalam jam 8 lebih doctor datang check
Pukul kaki dengan benda hitam
Check ok ke tak
Tak sakit tapi ngilu
Cek la memacam
Siap pasangkan pagar tepi katil

Motif?

And suruh rest
Iv drip asyik tukar je, habis, tukar, habis, tukar.
 Sampaila petang
Kalau tak tu, mesti check BP

Mak datang teman
Kesian dia.
Dia la yang lapkan badan bagi lembab
Bagi minum
Bagi itu dan ini

She Sleepy
And petang doctor check lagi
Bila dia tanya sakit kepala lagi?
Sakit mana-mana?
I just said No
Sakit pun i said No je

Tak nak la jadi patient mengada macam pakcik sebelah katil
So petang tu jam 6 stop the drip
Sebab doctor tengok dah stabil

 Bengkak

Malam tu tangan sakit rasa kebas
Abang sepupu datang bawak majalah kereta
And buah, tapi tak selera makan
Makanpun sikit je makanan yang hospital bagi.

Lepas tu i ask my mom balik
Im ok kat situ
Kan ada nurse pelatih yang lawa (Joke)
Kat wad ni memang takleh gerak sangat
And kena baring je kat katil
Sebab kena jaga nurse
Kena cek BP kejap-kejap
So kerja saya baring tidur makan sikit
Tu je mampu
Kalau tak tahan, pergi tandas dalam bilik ni jugak
Tu pun tak larat sangat

22 mac 2013

Esoknya i tak sabar sangat keluar
Walaupun taktau lagi boleh kluar ke tak
Tapi harus buat-buat sihat
Rasa boleh jalan dah even rasa pening skit
Awal pagi pergi tukar baju biasa yang mak bawak
Baju Hospital letak tepi


And ada member depan ni
Sakit Buah pinggang
Dah sakitpun stil kuat jalan
Dia ajak jalan pegi bawah
So i joinla
Rupanya dia pergi Smoking luar kawasan hospital
Perghhh, Dah sakit smoking lagi
(Im Not Smoking)

And Malam 22 Mac jam 6 doctor cakap boleh balik KEJAP
Sebab akan datang balik untuk buat Sleep test
Scan otak lagi sekali
And buat ujian
Kena bagi rilax badan, rest, jangan strees and kena datang balik untuk ujian semua.
Review sangat banyak nak pergi

Dalam jam 9 baru dapat kluar
Settle bil semua and surat review surat discharge
Sempat say tq pada doctor lelaki cina even tak suka cara dia yang macam perli-perli
And say bye pada kawan baru satu bilik yang sakit buah pinggang sejak kecik tu
Umur baru 22
Say tq pada nurse yang tolong urus surat discharge semua.

So 2 hari ni kena rest
Mak pulak tak bagi jalan langsung.
What a 'Bosans' Day

Bengkak + Denyut-denyut

Isnin kena pergi Hospital balik
So hope semua ok

11 comments:

ZWAN SABRI said...

aiseyh, rasa seram pulak bila baca? stroke tu yang plg menyeramkan.. tp betolla,bila kita sakit,mak kitala akanbaykaberkorban jaga siang malam.. time tu jugak kita dah macam selekehkan dengan misau suma tumbuh x terurus.. penah jugak rasa pengalaman macam tu sbb penaj kena tahan kat wad 11 hari.. btw, smoga ur condition akan bertambah baik n cepat2 sihat.. amin..

Ms. Z said...

semoga cepat sembuh semula..

Etty Selamat said...

Semoga cepat sembuh eh!!! eh!!!

Etty Selamat said...

Semoga cepat sembuh eh!!! eh!!!

Miss Orahome1 said...

Moga cepat sembuh!!!

muhammad fareez saidin said...

bersabarlah sahabat. stiap ujian tu, adalah tanda kasih syg Allah pd kte, jgn myerah pd keadaan, Allah lebih tau ape yg terbaik buat kte, bersabarlah kerna Allah sentiasa ad.

WanFadhilah said...

faiz!!!!Ya Allah.. truk jugak la sampai kena wat test mcam2. huhuhu.. apa2pun, semoga sihat walafiat ye nanti.. dan supaya bleh cergas cam dulu. huhu.. ikut apa kata doktor. dan, mak memang selalu ada disisi kita sama ada kita sakit atau pun tak.. huhu.. I dulu kat hospital 1 minggu sesorang je, xde sape tman pun. huhuhu

Faridzuan said...

Sekarang dah sihat ya bro? Harap semuanya ok saja. Syukur kepada Tuhan kerana dapat disembuhkan dan keluar dari wad. Tapi, boleh pula ya nurse2 yang buat2 tak tahu, cakap 'Sakit eh?' time cucuk balik tu. Erk, dahlah saya ni tak suka kena jarum. Aduhai.

ieda immi said...

skrg macam mana dik ??
patut dah lama x singgah umah akak .. huhuh
semoga allah memebrikan kesihatan sebaiknya buat adik ..

wahida said...

semoga ko cepat sembuh...
Allah nak menghapuskan dosa2 kecil kita namanya tu...

kesian kat mak ko...mesti penat tu...sbb aku pernah rasa penatnya mcm mana bila anak masuk wad...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm kalau dah naik ambulan tu.... org yg sakit makin bertambah sakit dibuatnya...... huhu